Как да изберем интериорни врати?

Избор на вътрешни врати за дома. Техническите характеристики, които трябва да се знаят при избора на интериорни врати, обяснени на езика на купувача.

Съществуват редица въпроси, пред които рано или къснео се изправя всеки решил да подмени интериорните врати в дома си. Сред по-важните от тях са няколкото въпроса около материалите при изработката, дизайна, цените, качеството и надеждно.
Изборът на вътрешните врати никога не е бил прост, защото дори да става дума за вратите в дома ни, то вида и материалите при изработката не са за подценяване. Сред многообразието на пазара от интериорни решения, вратите вземат важна част. Нека разгледаме в детайли и качествата им като част от потребителското търсене.

Интериорни врати не само отделят помещенията едно от друго, но играят и главна, водеща роля за целия интериор. Те трябва да бъдат в съчетание с обзвеждането на дома, с подовата настилка, с дограмата. Не е задължително да бъдат в един цвят, но стиловете трябва да са в хармония. Изборът на интериорна врата е въпрос на стил, вкус и предпочитания, а с тях се нарежда и практичността и функционалността.

От гледна точка на материалите за изработка, интериорните врати бележат значително разнообразие на пазара. Могат да се намерят варианти от естествена дървесина, МДФ, ПДЧ, фазер, стъкло, ПВЦ, алуминий и т.н. От позиция на техническите изисквания, вратите за вътрешните помещения на дома се избират и спрямо дадена ситуация.

Едни от главните причини да бъдат монтирани вътрешни врати в помещенията на дома е тяхната роля да възпрепятстват свободното преминаване, но по-важната тяхна функция е в шумо и топлоизолацията на стаите - трябва да ограничават шума и регулират температурните разлики вън и вътре в помещението.

Звукоизолацията на интериорните врати зависи преди всичко от гуменото уплътнение на касата и от пълнежа на вратата. За звукоизолацията също има голямо значение от пълнежа на крилото - най-често той е от картон, така наречената пчелна пита, но пълнежа от перфорирано ПДЧ е с по-добри звукоизолационни свойства.

В някои моменти влияейки се от температурите разлики в две помещения, които са в съседство, важна се оказва и топлоизолиращата способност на интериорната врата. Ако вратата е от МДФ и крилото не е кухо, а има изолационен пълнеж, то вратите са качествени.

Някои врати за вътрешните помещения налагат да са устойчиви на удар. За всички случаи, важи изискването вътрешната врата да има по-твърда и устойчива на издраскване повърхност, както и да не се поддава на леки надрасквания при удар с остър предмет. Най-често, интериорните врати се покриват с фолио - то е най-нисък клас на устойчивост на надраскване - търсете покрити с ламинат врати, те са от по-високия клас на удароустойчивост, въпреки че са малко по-скъпи, заслужават си инвестицията.

Наред със споменатите изисквания, които са определящи в избора на интериорни врати, някой изискват те да са и стабилни, устойчиви на висока температура (например ако са постоянно и директно огрявани от слънцето) и колебания във влажността на въздуха (това се отнася за живущите на по-голяма надморска височина, или по крайбрежието на морето). Тези критерии определят и надеждността и дългогодишната експлоатация в пантите. Съветваме Ви, пантите на вратата да бъдат с титаниеви вложки - издържат над 20 години употреба. За последните от значение е и уплътнението между крило и каса. Всичко се постига чрез правилен подбор и комбинационно съчетание в различните материи и материали.

Забележете, тук в тази тема, ние не говорим за външния вид, за естетиката на вратата, ние говорим предимно за техническите качествени характеристики на вътрешната врата.

В предвиждане за големината на интериорните врати, се взема под внимание рамката на крилото. Тя може да е направена от масивна дървесина, облицована с двустранни плочи от MDF и с пълнеж от картон във вид на „пчелна пита“ или дървесни частици като ПДЧ с по-малка плътност. За MDF материала е характерно, че е по-лек, хигроскопичен и неустойчив на усукване и удар. За втория случай, типично е, че вратата издържа на влага, има по-добра звукоизолираща способност и издържа на усукване и при удар. Препоръчваме за крила над 80 см, да внимавате – задължително рамката на крилото да е от МДФ.

В избора на врата се обръща внимание дори на най-външното покритие, което е от безцветен полиуретанов лак, който запечатва дървото и притежава UV устойчивост и влагоустойчивост.
Някои от интериорните врати за дома изискват задължителна сигурност в бравата, която се определя от възможността за заключване. Такива врати се монтират за бани и тоалетни. Не е приятна ситуацията, когато се заключите в банята или тоалетната и да се развали бравата в този момент.
По отношение касата на вратата във вътрешността на дома, тя също трябва да е от МДФ или ПДЧ, с качествено покритие, което едновременно да обещава по-горе споменатите характеристики, а в същото време да се слива с останалата част от интериора.

Като завършек по темата, само ще вмъкнем, че в избора и преди покупката наинтериорни вратисе вземат точните размери. Сред тях ширина и височина на зидарския отвор, където ще се монтира, както и нивото на подово покритие, дебелина на стената, включително и облицовката оказват влияние. Не поръчвайте врати в магазини там, където Ви карат сами да си вземете и занесете размерите за вътрешните Ви врати! Задължително, от магазина в който сте решили да направите поръчка, трябва да изпратят монтажник, който още преди да поръчате вратите, да вземе размерите, и след това да ги коментирате с продавач-консултанта в магазина в зависимост от това, дали трябва или е необходимо да се правят корекции по отворите.

 

ПРЕПОРЪЧАН ПРОДУКТ
 
reiner clear 30x20 pix

Отлични характеристики и елегнтни форми в съчетание с водобранно крило - 8 камери и каса - 82 мм. 

виж повече ...

 

  ДОГРАМА НА ИЗПЛАЩАНЕ
clear 30x20 pix    
  По програмата за енергийна ефективност и бърз стоков кредит към
unicredit bulbank
Одобрение до 30 мин. Сключване на договор на място в офисите на фирма "Алу Коста".

ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА И ЦЕНТРАЛЕН ОФИС

Пловдив
ул. "Нестор Абаджиев" 57 /бивш завод "Устрем"/
Тел./Факс: +359 32 62 87 90
GSM: +359 898 505 113
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Joomla templates by Joomlashine