Енергоспестяване

От всички елементи на сградите прозорците са с най-малко съпротивление на топлопредаване.От топлотехническа гледна точка те са местата, през които загубите са най-големи. През  1 m2 от повръхността на прозорците се губи няколко пъти повече топлина, отколкото през същата площ на външните стени. Загубите на топлина в сградите през прозорците представляват от 40% до 60% от общите загуби в зависимост от климатичните условия. Проучванията от специалисти в тази област дават следната информация за загубите на топлина през: подове – 9%, стени – 26%, покрив – 24%, прозорци – 41%. За разлика от стените, където топлопроводимостта се осъществява чрез молекулярен пренос на топлина, при прозорците процесът е по-сложен, тъй като участват всичките три вида топлообмен: топлопроводимост в непрозрачните части от конструкцията на прозорците; конвекция във въздушната възглавница между стъклата и по външната и вътрешната им повърхност; както и лъчеизпускане от повърхността на стъклата и от газовия слой между тях.

Коефициентът на топлопреминаване Uотчита количеството топлина, която преминава през ограждащитеелементи (стъклопакет, прозоречна рамка) – за 1m2 площ, за 1 час, при 1 градус разлика между температурите от двете страни на разглеждания елемент. Измерва се във [W/m2.K]. Изчислява се, като се вземат предвид поотделно коефициентите на топлопроводност на всички елементи, от които е изградена дограмата.Колкото по-малка е стойността на U, толкова по-добри топло-изолационни свойства има съответния елемент, а от там и целия прозорец (врата).

energospestyvane 1   energospestyvane 2

Прозорците винаги имат три различни U-стойности:

Uw (w = прозорец) – общата стойност на прозореца

Ug (g = остъкляване) – U-стойност на стъклото

Uf (f = рамка) – U-стойност на рамката

Коефициентът на топлопреминаване Uw се отнася до целия прозорец. Тази стойност също така включва U-стойностите на стъклото Ug и рамката Uf. Общата стойност Uw се влияе също от размера на прозореца.

При по-големите прозорци U-стойността е по-добра от тази на по-малките. Това е така, защото U-стойността, постигната в стъклопакета, е по-добра, отколкото в материала на рамката и следователно чрез по-голямата площ на стъклото може да се постигне по-добра стойност за топло-изолация.

Съгл. EnEV 2009, със стандартен стъклопакет, Uw-стойността не трябва да надвишава 1.3 W/m2K.

 

ПРЕПОРЪЧАН ПРОДУКТ
 
reiner clear 30x20 pix

Отлични характеристики и елегнтни форми в съчетание с водобранно крило - 8 камери и каса - 82 мм. 

виж повече ...

 

  ДОГРАМА НА ИЗПЛАЩАНЕ
clear 30x20 pix    
  По програмата за енергийна ефективност и бърз стоков кредит към
unicredit bulbank
Одобрение до 30 мин. Сключване на договор на място в офисите на фирма "Алу Коста".

ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА И ЦЕНТРАЛЕН ОФИС

Пловдив
ул. "Нестор Абаджиев" 57 /бивш завод "Устрем"/
Тел./Факс: +359 32 62 87 90
GSM: +359 898 505 113
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Joomla templates by Joomlashine